Как да напишем успешна стихосбирка за 1 час

edgar-allen-poe-cartoon-poet-390x220С бурното навлизане на литературата в живота на българската домакиня през последните години се отвори една сериозна пазарна ниша. Кратките форми на изразяване на чувства, мисли и състояния започнаха да превземат пазарни сегменти, доскоро обитавани предимно от прозата на Паулу Коелю, а възможността да се снимаш в скута на живи млади автори наля допълнително масло в огъня на търсенето на съвременна българска поезия.

Това кратко ръководство е отговор на нуждите на (предполагам) стотици млади и не съвсем млади автори, които могат бързо и успешно да се влеят в благодатния поток на модерната и вървежна поезия, следвайки точно указанията по-долу.

Това не е първо по рода си ръководство за постигане на тази цел. Интересуващите могат да се запознаят (за обща култура) с класическия “Тържествен комплект” на Илф и Петров, което се явява важно въведение в темата за производство на поезия в индустриални мащаби за максимално кратко време. Специализирани съвети в тази посока дават Рада Барутска в сайта “Пеат некогаш” – в частта “Как да ни харесат като поет и да спечелим по някоя награда”, Нинко Кирилов в статията “Как да пишем модерна поезия”, Иван Шентов в “Как да бъдеш БГ поет” и други.

Горните източници обаче са по-скоро теоретични и съветите им са трудни за следване от широките поетични маси, тоест, поетичната ни общност, тоест, жаждущите изява в “Перото”. Съвременният кандидат-поет има нужда от прост и достъпен инструментариум, с който производството на модерна поезия да бъде бързо, лесно, вкусно. Краткото ръководство по-долу гарантира не просто написването на стихотворение, а производството на цяла стихосбирка в рамките на не повече от час, с помощта на достъпни в интернет (и напълно безплатни!) ресурси. Огромен плюс на предлагания метод е гаранцията за абсолютна уникалност на произведената поезия – това е особено важно за авторите с оглед на зачестилите обвинения в плагиатство на утвърдени модерни поети.

Screen Shot 2016-10-27 at 17.00.57

Фиг. 1

И така, за да произведете нова, уникална и модерна стихосбирка, следвайте точно стъпките по-долу.

1. Отивате на адрес http://www.elsewhere.org/hbzpoetry/. Това е основният ви инструмент за генериране на поетичен текст. Програмата произвежда готовото стихотворение от случайно съчетание на думи (вж фиг. 1). От вас се иска само да го приведете в готов за публикуване вид. С всяко презареждане на страницата получавате ново уникално стихотворение. Важна забележка: Не забравяйте да запазите в отделен файл току-що получилото се английско стихотворение. Файлът ще ви е необходим, ако станете нашумял, а в последствие и известен поет – ще го ползвате за англоезичното издание на стихосбирката си, което най-вероятно ще бъде финансирано по някоя европейска програма за поетичен обмен. (ок. 15 сек.)

2. Текстът, който страницата по-горе произвежда, е на английски (за съжаление, пазарно-ориентираното сътрудничество между програмисти и поети/издатели в България все още не е на необходимото ниво и затова засега нямаме еквивалент на тази безценна програма на роден български език – но не унивайте, има решение – вж. стъпка 3).

3. Копирате получения от генератора английски текст, след това отивате на Гугъл преводач и превеждате текста от английски на български (Вж фиг. 2 – ок. 30 сек.)

Фиг. 2

Фиг. 2

4. Оглеждате получения превод и оправяте съгласуването на местоименията, времената и някои други дреболии. Това е всъщност и най-трудоемката част от работата. И най-деликатната. Деликатността се състои в това да не прекалявате с редакциите. Смело оставете някои неясно звучащи и не съдържащи никакъв смисъл пасажи. Ако някой израз граничи с абсурда, оставете го, добре си граничи. В края на краищата, вие правите модерна поезия, а не някакви осемдесеташки римушки. Копирате получения текст в нов документ (3-4 мин.). Тъй като програмата генерира достатъчно дълги текстове, можете да си изберете отделен пасаж, а от едно по-дълго стихотворение спокойно можете да си нарежете на око три-четири по-кратки, даже ще ви остане материал и за едно-две хайку.

5. Повтаряте стъпки 1-4 толкова пъти, колкото стихотворения ви трябват. За една стихосбирка стигат около 20-на стихотворения (30-40 мин.)

6. Готови сте за отнасяне на получения файл със стихотворения в любимото ви издателство.

Изглежда лесно? Напълно сте прави. По-долу прилагам пример на стихотворение, генерирано от програмата (на английски) и готовия български шедьовър след превода на Гугъл и минимална редакторска намеса:

Английски

i am the
disappearing boy i keep
people up half the people who
are you just knew…
let me look into your eyes but when
i am
like the clouds have gone
nowhere, until we fall hard enough, to
wake up and dwell in
corners instead of have a dream
that these
things are all beautiful in
are own way i’m all
alone looking
for a way on one more hour, please
hold on one more day.
there’s got to be very
special to talk and talk all day long
you think in the river of life.
nervousness has always been in love with
you and i see
your face. i had to defend
myself.

 

Български

аз съм
изчезващото момче аз държа
хора до половината от хората, които
просто познавах, …

нека да погледна в очите ти, когато
аз съм
като отишлите си облаци
никъде, докато не паднем достатъчно силно, за да
се събудим и да живеем в
ъглите, вместо да имаме една мечта
че тези
неща са чудни по своему

аз съм съвсем сам
сам търся
начин за още час, моля
дръж се още един ден.
там трябва да е много
специално, да говорим и говорим през целия ден
мислиш в реката на живота.
нервността винаги е била влюбена в
теб и виждам
твоето лице. трябваше да защитя
себе си.

Ако стихотворението силно ви напомня по стилистика и съдържание на други подобни, носители на национални литературни награди или споделени като статуси от утвърдени нови автори, значи сте схванали правилно идеята.

Честито. Произведението ви е готово за издаване, споделяне във Фейсбук, направа на клипче, представяне в “Перото”, кандидатстване за литературна награда, получаване на литературна награда, оспорване на получената награда от черни завистници чрез подписка, последващ медиен скандал, участие в сутрешни блокове по темата и всичко останало.

Приятни мигове по пътя на славата!

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Nadejda каза:

    Браво, Пламене, право в десятката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + twelve =