Концерт „без маска и без грим”

Не просто бардовски концерт, а същинско шоу със скечове, рецитации и авторски песни сътвори на 23 април Красимир Кунчев в салона на столичното читалище „Николай Хайтов”. Мнозина го знаят и помнят от изявите му в Ловеч по време на тамошния Бардфест; но Краси по-рядко взема (или почти не) участие в други събирания на поети с китара по национални срещи и фиести…

За сметка на това го гледаха и слушаха стотици и хиляди в дните на студентските и кремиковчанските протести през тази тежка зима, последвана от студена пролет, в които той взе дейно участие като истински бард. Защото неговите песни са с директни (но не и плакатни, тъй като стиховете му са много художествени от поетична гледна точка) и конкретни послания и адресати. Те – при все че между тях има и много лирични и дори „кахърни” песни – са социални, граждански, протестни в добрия смисъл на думата.

Краси е рефлективен поет и пише по актуални и злободневни теми – като се започне с бездуховността и политическата безпътица и си стигне до Кризата и нравствения упадък на обществото.

Освен песните, Краси изпълни със завиден артистизъм свой скеч (дегизиран като улична търговка на книги), епиграми и фейлетони, публикувани в хумористични издания, между които и флагмана на хумора и сатирата – вестник „Стършел”.

Сред песните, които изпя, имаше и някои по стихове на други поети – Иван Николов и Иван Вазов („Средство да нямаш врагове”), но основната част бяха по негови стихове.

Въздействащи и като мелодика и инструментално изпълнение, те бяха приети много добре от присъстващите в залата.

Що се отнася до „отсъстващите”, мога да кажа само, че те бяха и … губещите, за което вината е в съвпадението с други прояви на наши приятели бардове и в други, вероятно уважителни причини.

Макар че живее и работи в София, Краси досега не е участвал във фестивала Софийски вечери на авторската песен – грешка, която ще бъде поправена още през тази година.

Един от текстовете на Красимир Кунчев:

Пълен идиот

Боже, колко простотия

трови нашия живот!

Как от нея да се скрия –

да не стана пълен идиот?

Нямам връзки, нямам име,

нито в банката – пари.

Всеки иска като виме

да ме стиска и дои.

Точки ли за пенсия да трупам?

Аз такава участ не желая:

дотогава просто ще изкукам

или билков чай ще пия в Рая.

Може би на ТЕЛК ще ида,

щом търпя такъв живот,

та професор някой там да види

как съм станал пълен идиот!

Славимир Генчев

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Бардът се познава и на площада – където има протест за защита на гражданските права

    http://www.youtube.com/watch?v=8gNWWtRCJDE&feature=player_embedded

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 8 =