Кризисен мениджмънт сред мъртви тела

Новината на Православие.БГ за подготвяната в София изложба “Човешкото тяло – разкрито и реално” предизвика сериозен медиен интерес – най-вече поради факта, че се оказахме първата българска медиа, съобщила за събитието, което ще се състои в ЦУМ в края на април. Нашата публикация очевидно леко обърка PR-стратегията на организаторите от Интерконтакт, според която стратегия новината трябваше да “изтече” в публичното пространство първо от тях самите, съответно съобразена с маркетинговите цели на изложбата.

Сред тези цели очевидно думата “труп” е нещо нежелано – както става видно от анонимната (но явно добре премислена) статия във Vesti.bg, където новината от нашия сайт беше язвително коментирана по следния начин:

Странно е желанието на сайта pravoslavie.bg предварително да се предизвика скандал с твърдението, че става дума за изложба, която показва “колекция човешки трупове”. Редакторите в сайта твърдят, че “труповете в изложбата са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията – процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения”.

Интересно, че неизвестните автори на публикацията във Vesti.bg не си правят труда да отговорят на “твърдението” на нашите редактори. Причината за мислещия читател е повече от ясна и се състои от две думи: “кризисен мениджмънт”. При него е важно да се хвърли сянка на съмнение спрямо авторите на неудобните “твърдения”, без да се налага опровергаването на въпросните твърдения, стига това да спомогне за възстановяване на имиджа на дизайнерите на кампанията.

От цитираното по-горе изречение непредубеденият читател може би ще си помисли, че Православие.БГ са (се) излъгали и че не става въпрос за човешки трупове. Много бихме се радвали, ако това наистина беше така. Но не е. И ако някой си е помислил, че може би на изложбата ще види пластмасови модели на човешки тела, дълбоко се е заблудил.

Изложбата “Човешкото тяло – разкрито и реално” е собственост на американската компания Premier Exhibitions със седалище в Атланта. Оригиналното заглавие на изложбата е “Bodies Revealed”. В сайта на компанията www.bodiesrevealed.com, в секцията “За изложбата” четем: “В нашата изложба има над 200 истински човешки тела и органи… показани уважително. Експонатите са обработени чрез революционен процес, наречен “полимерна презервация”, при който човешката тъкан се запазва чрез течна силиконова гума”.

Тази част от информацията за изложбата е милостиво спестена в българския сайт www.bodies.bg на организаторите от Интерконтакт. Тази пестеливост очевидно е отново част от маркетинговата стратегия – все пак, може би ще се намерят хора, които просто няма и да разберат, че “експонатите” са били някога живи човешки същества. Със свои имена и със свой живот. Като всички нас.

Кризисният мениджмънт на “Интерконтакт” обаче не е спрял дотук. По-нататък в публикацията четем: “Православие.БГ цитира анонимни юристи”. Не се уточнява или привежда цитатът, нито се коментира неговата правна тежест. Напомняме: става въпрос за нарушение на българското законодателство, и по-специално на Закона за здравето (чл. 208а – 208б) който не допуска използването на мъртви тела за подобни цели. Освен, че пропуска да изясни какво точно твърдят “анонимните юристи”, Vesti.bg откровено подвежда читателите си – защото в публикацията на Православие.БГ е цитиран напълно конкретен юрист – д-р Стоян Ставру, като е даден и активен линк към неговия сайт. Не само че не е анонимен; д-р Ставру е един от най-добрите ни специалисти в областта на медицинското право, биоетиката и биоправото, университетски преподавател, автор на десетки монографии и статии. Единствената причина, заради която е причислен към конспиративната категория “анонимни юристи” е юридическото му становище относно допустимостта на подобни изложби – становище, което влиза в пряк конфликт с пазарните цели на организаторите на изложбата.

И за да бъде манипулацията завършена, в края на статията си анонимният (този път наистина анонимен) автор на публикацията във Vesti.bg е поставил нещо като черешка:

Преди години по подобен начин фанатици направиха опит да бъде спряно разпространението в България на знаменития филм на Мел Гибсън “Страстите Христови”.

Тоест, Православие.БГ и “анонимните юристи” са фанатици, а както знаем, никой не обича фанатиците. В този конкретен случай обаче “фанатиците” твърдят нещо, което се оказа, ами, вярно – в ЦУМ ще бъдат показани истински трупове. Или, ако предпочитате симпатичната и най-вече не толкова груба формулировка на сайта на Premier Exhibitions – “автентични артефакти”. Новговор, newspeak? Звучи ли ви познато?

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. април 20, 2013

    […] Кризисен мениджмънт сред мъртви тела, П. Сивов […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + seven =