Писмо 2 на М. Друмева: Предложения за конкретни стъпки

Може да харесате още...

5 коментара

 1. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш!
  Маргаритке, приятелко моя, НАПРАВИ ГИ ТЕЗИ НЕЩА !
  Много е лесно да се иска- нека да видим на практика-
  Моето мнение е да се оставят творците да творят свободно – нали това е и същността на бардовете!
  Амин!И дай боже!
  Ваш Милен Тотев, който „не бил бард…“

 2. komata каза:

  За Бога, не желая никой да се грижи за цялостния ми живот, чудесно си се грижа за него и сама.
  Нови фестивали за авторска музика се правят (Габрово тази година). Хората си записват албуми. Правят концерти. Работят. Кръгът на барда с проявите си си е създал свой кръг от постоянни почитатели, никак не малоброен и от най-различни възрасти.Тази година Невен Кидеров и Емил Билярски с помощта на Бъни направиха много интересни записи, които се разпространяват в нета. Вчера „Банда Бидони“ (Митко Таралежков, Бранимир Стойков – Бъни, Невен Кидеров) направиха страхотен тричасов концерт в Чешкия център в София пред пълна зала и в присъствието на Ангел Джендема, Добри, Андро, Доротея Табакова и моя милост, която се включи на едно парче. И това съвсем не е всичко направено, а само онова, за което се сещам.
  Не знам дали се движи бардовското движение, но хората си работят по повдигнатите въпроси, и то здравата.
  Хайде стига вече регулация, нивелация и канализация.

 3. komata каза:

  PS. Царството отдавна съм сменила за кон.

 4. Hristo Gramatikov каза:

  Уважаеми бардове,
  С цялото ми уважение към усилията на Маргото да систематизира проблематиката и „да сподели идеите си“, ще изкажа доста различаващото си мнение. И то не по отношение на идеите (те тези идеи си ги имаме открай време) – те са прекрасни. И като всички прекрасни идеи – фантастични!
  Според мен времената на „грижата за цялостния живот на българските бардове“ отдавна изтекоха в небитието. Единственият плод на тази грижа (с всички условности и възражения) беше Харманли и всички сме свидетели какъв компот се свари в крайна сметка.
  Не ми стана съвсем ясно какво ще рече „съмишленици, които имат добра воля да развиват себе си като творчески личности…“ Защото познавам доста хора, които имат цялото време на света да се развиват като творчески личности и други, които също имат добра воля, но по силата на ред обстоятелства губят поне 10 часа на ден в някакъв друг вид дейност, за да си осигурят хляба. Та тези, вторите, ще ги броим ли?
  Нищо лично в случая.
  За проектите. В писането на проекти, слава богу, имам достатъчно опит. И постижения. Но не е тук мястото да ги споделям. Ще бъда благодарен на всеки, който ми посочи по кои точно „различни програми и европейски фондове“ проекти от този род са допустими. Тъй като приоритет на всички европейски програми и фондове е развитието на регионите и общините (изключвам транснационалните обекти). Т.е. едва ли подобна „национална инициатива“ има шанс за успех. Такава може да бъде само наистина Национална стратегия, разработена от Министерството на културата, например.
  За фестивалите. Всеизвестна е истината, че „който плаща, той поръчва музиката“. И опитите да се направлява движението по места „с чужда пита“ все по-често удрят на камък. Може би такава среща на организаторите на фестивали ще се окаже полезна, но в общия случай всеки сам си определя критериите за участие и целите. Преди три години, в един разговор в Ловеч с някои от организаторите, споделих идеята си за регионални фестивали, които е и по-лесно да бъдат организирани и на които да не се прави предварителен подбор на участниците. И най-доброто (ако щете на квотен принцип) да се изпраща на един годишен, представителен форум, какъвто може да бъде „Бард-фест – Ловеч“ или „Софийски вечери на авторската песен“ (примерите са произволни). Това би облекчило и програмите, и бюджетите на всички тези срещи. И ще позволи по-категорично да се появят и нови имена, и нови песни. А това е най-слабото ни място.
  Радиопредаване. Чудесно. Подкрепям го с трите си ръце. Даже съм готов да направя прогноза. Вие ми казвате кой ще го води, а аз веднага ви правя списък на поканените в предаването. По възможност – без биографиите им. И като как ще стане това без инстутиционална и финансова подкрепа?
  Звукозаписна дейност. Още по-добре. Даже си спомням, че някъде нещо се чу, че имало някакви пари за нещо подобно. Но след това нищо не се чу, така че…Явно ще я караме на Самиздат. В което, впрочем, възнамерявам да инвестирам. Поне ще знам къде са ми отишли парите.
  Концерти на бардове в страната. Много хубаво, Марго. И аз подочух какво става в Румъния. И им завиждам. Само че ние живеем в Чалгария и подобни неща не се поощряват. Отделно, че когато ни се удава подобна възможност, като че ли се полагат повече усилия да се докаже колко сме близки с другите жанрове, вместо да се подчертава това, което ни отличава.
  Що се отнася до клубовете, ние си имаме Кръгът на Барда и си работим по всички тези „твои идеи“. С променлив успех, на регионално ниво, но…такива са ни възможностите. Макар че след като създадохме Клуба, атаките срещу него от себеподобните стават с всяка изминала година все по-жлъчни и по-жестоки. За което искрено им благодарим. Лоша реклама няма!
  Впрочем, това за клубовете съгласува ли се с националната стратегия за развитието? Да не вземем да объркаме нещо?
  Та, всичко е много хубаво. Като в приказките.

 5. Поздрави отново от Ловеч!

  По“ стечение на обстоятелствата „разполагам с пълен аудиозапис на аудиокасети на изданията на БАРДФЕСТ ЛОВЕЧ от №1 до №6, и ако съм пропуснал да изпратя на някой от участниците лично по пощата негови записи, изданията на местната преса и още рекламни и други материали, както и благодарствено писмо за неговото участие,моля да бъда извинен.Толкова успях!
  Да се надяваме,че хората, които желаят тази вече усвоена практика в Ловеч да продължи, ще намерят време и средства да го правят.

  С уважение към всички творци: Милен Тотев,който..“не е бард“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enjoy this blog? Please spread the word :)