Защо няма да посетя изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“

Може да харесате още...

19 Отговори

  1. Абсолютно против съм тази „изложба“. Когато се появи новината за откриването й в София, отправих апел към приятелите и родителите, с които обменяхме възмущението си от липсата на закони за закрила на детето „поради нуждата да се вкарват в училище още на 4 г. възраст“. Но явно цинизма е стигнал такъв връх,че много хора изобщо не си задават въпроса етично ли е да изучаваш човешкото тяло по този начин. И вярващи и невярващи предпочитат да мълчаг. Едва ли ще се отзоватг на покана за протест срещу тази гавра с човешките трупове. В обръщението си споделих колко натрапчиви впечатления остават в хора, които са се грижили за стари и болни хора,подготвяли ги за последно сбогом. Кошмарите не се преодоляват лесно и бързо. Когато исках да видя бебето, което родих след като лекарите установиха хидроцефалия, никой не ми позволи това. А сега за пореден път доказваме, че не ни пука нито за живите, нито за мъртвите. Това е по-страшно от глада и мизерията. Липсата на почит към тленните останки на хора, които и приживе и след смъртта си, са обект на гавра.

  2. Владимир Сотиров каза:

    Аз съм невярващ и мислещ човек. И изпитвам отвращение и погнуса пред практиката на християнската църква да излага за поклонение мощи (части от трупове на хора), „пластинирани“ по божията воля (!) чрез естествен (или подпомогнат от свещениците) процес на мумификация. Очкването е че миряните некрофили ще се прекланят пред тези полуразложени трупни останки и дори ще ги докосват с устни като израз на религиозната им умопомраченост. Изобщо няма да коментирам практиката на църквата да разчленява и да търгува с части от трупове на хора, обявени за светци.

  3. admin каза:

    Мислех си как да Ви отговоря – и за съжаление, не намирам начин да обясня на невярващ (макар и мислещ) човек смисъла на почитането на мощите в Църквата и как това не само няма нищо общо, ами има точно противположен смисъл на този от изложбите с пластинираните трупове. Мощите са резултат от освещаване на тленна материя, намек за телата след възкресението – но цялата символична, философска и богословска дълбочина на този феномен може да се разбере само отвътре. Търговията с мощи е недопустима, разбира се – и няма нищо общо с църковната логика.

  4. shushi каза:

    Въпрос – възхищавате ли се на Леонардо да Винчи и изкуството на Ренесанса? Знаете ли защо се нарича Ренесанс? Аз ще ви отговоря – Ренесансът е възраждането на изкуството – музикално, изобразително, поетично, научно. Нов поглед върху живота и света. Така. А знаете ли, че на Леонардо му се е налагало да „краде“ тела на хора, за да може да изучава човешката физиология и анатомия, защото иначе това е било забранено от… познайте…да от църквата. В такъв случай какво пък да кажем за наука като анатомията, на която дължим доста голяма част?
    Знаете ли, че за да преминат успешно през обучението си по изобразително изкуство, учениците/студентите в професионалните гимназии и академии рисуват черепи, повечето пъти истински?
    Изложбата е скандална, да, но сигурни ли сте, че за произхода на телата авторът не е разбрал чак след като вече процесът по пластинация е започнал или дори е бил завършен? И мен ме притеснява до накаква степен произхода на телата от етическа и морална гледна точка, но от друга – това е само обвивката на душата. Ето тук е скандалът на автора и бих казала, че се справя доста добре 😉
    Идентификацията на душата с тялото е сложна тема и един такъв поглед върху нещата, какъвто фон Хагенс предлага, е много интересeн за размишление. Тялото е тленно, душата – не. До каква степен е редно да се идентифицираме с него? Много много въпроси, на които няма еднозначен отговор … :)Разбирам християнската Ви гледна точка, но аз съм човек на изкуството и ви представям друга 🙂
    Нека не забравяме, че изкуството е в очите на зрителя – именно това е целта на съвременното изкуство – скандал и зрителят сам да създава реалността около себе си чрез възприятията и настройката си. Вие може би виждате трупове, но един професионалист анатом – нещо коренно различно, а трети… кой знае?

  5. Смоуки каза:

    Не схващам къде е проблема в цялата ситуация ( може би освен частта с малките деца които ще могат да гледат това, не мисля че е много редно ).
    Колкото до останалото – ако някой не е доволен как третират трупа му нека да се оплаче бе… =DDDD. За тези които НЕ схванаха на къде бия:
    1) умрял индивид
    2) не му трябва тяло
    3) и без това се гаврим с мумиите на цивилизации преди нашите като ги тикаме в музеите, ква е разликата ?

  6. Арександър Петров каза:

    Естествено е подобни „изложения“ да предизвикват морални (или псевдо-такива) реакции. Как обаче би изглеждал проблема, ако се заобиколят морализаторските страсти. В книгата си „Системата на предметите“ Жан Бодрияр дефинира „предмет“ приблизително така: в предмет се превръща всяко нещо след като то се „освободи“ от негоната функционалност. Едва тогава то се дистанцира от собственият си дискурс и се полага в дискурса зададен му от Другия. И, ако в случая става дума именно за този друг дискурс на показване на мъртвото тяло то със сигурност може да се проследи и една тенденция към опредметяване на нас – живите – в дискурса на медицината например – симптом/ орган/ индустрия/лекарство/ покупка на орган … и т.н, или опредметяването на отношения във виртуалното пространство (в което не липсва нито порнография, нито ексхибиционизъм), или опредметяването в отношението към живи хора, като към – електорат/социална роля/част от обществената система. Още повече в едно общество, в което липсва липсва нагласата за смъртта като нещо лично, като част от живота на индивида, който може би не свършва с тленните останки. Една такава десакрализация на „живеенето“ и „умирането“ няма как да не доведе до фетишизирането-опредметяването на тялото лишено в този случай от човешката му функция, или същност. А най-лесно е пък, готовият вече предмет просто да бъде … показан.
    Колкото до цитираните възмутени американци: „Професорът по биоетика в Университета в Пенсилвания Анита Алън заявява, че харченето на пари, за да бъдат “зяпани” човешки останки повдига сериозни притеснения“, аз лично смятам, че тези същите по-скоро трябва да се притеснят от практиката на собствената си държава да поощрява „зяпането“ на убиването на техни граждани осъдени на смърт.

  7. Az каза:

    До колкото успях да разбера, снимката, която е сложил авторът, е от изложба на Гюнтер фон Хагенс. Ако това е така, можеше да е допуснато от незнание, но очевидно не е….

  8. admin каза:

    Снимката е от публикация в българската преса, представяща изложбата в България. Не съм бил нито Фон Хагенсовата изложба, нито смятам да ходя на тази, затова и не знам коя снимка откъде е. Едва ли има съществена разлика.

  9. caramel каза:

    @Смоуки: Като оставим настрана духовните съображения на вярващите, които, да речем, не са от значение за всички, дали не е проблем избиването на неудобни за китайския режим хора и превръщането им в изгоден бизнес и атракция? Или това е „твърде далеч“ от нас и не ни засяга? Ако член на твоето семейство беше на мястото на някоя от жертвите, затворени заради убежденията си, дали пък нямаше да е различно?

  10. Бате каза:

    Тази статия опитва да внуши извършването на престъпление, но без да разполага с никакви доказателства. А да, има доказателства от типа „една жена на опашката каза“. По тази причина авторът, който и да е той, свенливо прикрива липсата на доказателства с едно „твърде вероятно“.

    Активно се отрича другата (твърде вероятна) версия – че става въпрос за трупове на екзекутирани затворници.

    Този похват е известен на църквата и е усъвършенстван добре в Третия райх и СССР – виновен до доказване на противното. Всъщност е точно обратното. Но авторът се опитва да намери нещо (ровейки в интернет), за да намери доказателство на нравствената му погнуса от организирането на такъв тип изложби. Т.е. той се опитва да повлияе на онези, които предпочитат ясната причинно-следствена връзка. С други думи хората, които могат да бъдат убедени в правотата на дадено отношение на базата на конкретни факти, а не на спекулативни съждения за приемливо и неприемливо. Ето защо оценката е релативна и изразява собствения мироглед на всеки човек.

    Точно тази оценка кара много хора да се погнусяват от преклонението пред трупове с давност 2000 години… Никакви свещенодействия не могат да променят тази отврат, защото фактът си е факт. А да, целуването на древни кокали ще е оправдано за няколко фанатика. А тази изложба поне това ни спестява.

  11. admin каза:

    „Едната жена на опашката“ в случая са Конгресът на САЩ, Главният прокурор на щата Ню Йорк, международни правозащитни организации, Върховният съд на Франция и много други. От другата страна имаме китайци, които организират производството на пластинирани трупове, които не могат да кажат нищо по въпроса за произхода и досега не са произвели нито един надежден документ по темата. Аз някак си предпочитам като „твърде вероятно“ най-вероятното в случая (на базата на всичко, което знаем за човешките права в Китай и ценността на човешкия живот в тази култура). Ако предпочитате да вярвате на китайците, Ваша работа.

  12. Бате каза:

    Значи „международните правозащитни организации“ са гаранция за извършено престъпление? Те обвиняват (както впрочем и Вие), без конкретни доказателства. Доказателствата се представят в съд и всичко останало са инсинуации. А какво ще кажете за „международните правозащитни организации“, които проповядват, че е право единствено на жената да контролира тялото си? :)) А правото на родителя да контролира възпитанието на децата си, дори когато са в противоречие на традиционните ценности и добрите нрави?

    Нали точно тези „международни организации“ са инструментът на Запада за контрол и безпочвени обвинение на Русия и Китай? Точно те подменят морала и традиционните ценности, така че да бъдат моделирани според консуматорското усмотрение на западните донори? По каква причина сега се позовавате на такива организации?

  13. admin каза:

    При положение, че има основателни съмнения и пълна липса на сътрудничество от страна на китайските власти по въпроса, всяка нормална съдебна система в света би започнала разследване. При липса на достатъчно данни за изявена воля за донорство би следвало да не се прилага презумпция за такава – особено за страна като Китай.

  14. Бате каза:

    Аз пък не знам защо трябва да имаме такива светски съдилища. Не хората, а Бог трябва да съди. Светската държава е отклонение от предначертаното.

  15. GattaNegra каза:

    Привет.
    Сляпата унесеност по религията за мен е била винаги непонятна. Дразнеща Признавам си открито, че се подразних от статията ти и сега ти отговарям. естествено, може да ми изтриеш отговора, но понеже стана дълъг ще го пусна и другаде, защото след толкова писане ще ме е яд да изчезне.

    АЗ бях на изложбата и ще ти кажа следното:
    Не е правилно да съдиш нещо, за което нищо не знаеш. Когато правиш това ти се превръщаш в един вресльо, просто вресльо без реално становище, без обосновка и без смисъл – независимо колко разумно звучат доводите ти, те са нищожни просто защото говориш за нещо, което не познаваш. Може да си вярваш сам, даже моgе и да ти е тъжно, че другите не ти вярват но .. туй то.

    Относно снимката, която си .епнал най-горе – тя НЕ Е от изложбата в София, тя е от изложбата на НЕМЕЦА.

    И сега да ти обясня разликите – немецът твори изкуство от пластинирани тела и ни най-малко не се съмнявам, че качеството и изработките му са в пъти по-добри. За жалост немските експонати България скоро няма да види – се сме развити до там… Неговото изкуство се изразява в това, че аранжира телата по разни начини и така имитира нормални и не толкова нормални неща от ежедневието. Почти като във восъчните музеи, но с уговорката, че чарковете на експонатите се виждат добре и са доста по-любопитна гледка от оцъклените восъчни фигури.

    А тези експонати в ЦУМ са наплескани, смотано направени, криви, приличат на пластмасови, даже имат обезцветявания и пожълтявания тук-таме, прах, умрели паяци и т.н – когато се гледат от близо. Когато се гледат от далеч приличат на съвсем съвсем невинни пластмасови макети и нищо повече . Ето това е разликата.

    А, да, има и още една значителна подробност, свързана с тази снимка – може да ти е интересно да си я намериш в закона за авторското право, както и в параграфите и алинеите относно клеветенето, уронването на престижа и т.н. Интелигентен човек си, ще се справиш.

    1. Кои български държавни и общински институции са разрешили провеждането на изложбата?

    Това, мисля, няма как да разбереш тук – има си начини да се разбере, но те не са да вряскаш в Интернет. Но аз зная – ти го правиш нарочно, за да се вдигне шум, да кипи и съска напрежението. Точно психология добре обяснена от Пратчет – дай на хората да говорят за нещо, да беснеят и ето ти скандал.
    Надявам се никой да не се върже на тази манипулация.

    2. Как това разрешение се съотнася с разпоредбите на Закона за здравето?

    А какво общо има закона за здравето? Тези пластинирани тела са по идея толкова добре дезинфекцирани и киснати в такива химикали, че надали е останало нещо био в тях – сигурно им трябват около три века – като на пластмасов бидон от зеле – за да се разградят в земята. Замисли се, не реагирай първосигнално.

    Но това разрешение вероятно се съотнася така , както следните родни действителности:

    0 – возене на трупове в не-специално-определени-за-целта превозни средства – разбирай катафалки, хладилни камиони и тн. – можеш да го видиш пред моргата например – труп в такси или частна кола ..

    1 – съществуването на вериги за бързо отравяне като мак доналдс, кейефси и тн.
    – Научно или не, доказано е, че тия боклуци не са храна, те са химия и отрова, задръстват телата ни и бавно ни убиват, мозъците ни се съсухрят от тях. Но тях ги има и са МОДЕРНИ, нали?

    2 – кока-кола и всички „храни“ и „напитки“ с изкуствени подсладители –бавна отрова–, които се продават по магазините.
    – Царевицата е по-евтина алтернатива на захарта, нали? А всъщност парите,които се спестяват за захар отиват за какво? за ЛЕКАРСТВА! Това всеки го знае, но продължават да се пият тези боклуци и те са МОДЕРНИ.

    3 – вредните неща, които детето ти всеки ден си купува от лавката в училище.
    – Ами да, иди да видиш какво се продава в тая лавка и ми кажи, че детето ти не яде тия боклуци? Има закон, да , точно за тия храни и той не се спазва. И е МОДЕРНО да се ядат гадости, иначе си задръстен и никой не си играе с теб. Или те обявяват, че си на ДИЕТА и ти се подиграват.

    4 – натровените от пиенето деца, за които всеки ден четем по вестниците.
    – Ами те не са си сварили ракията, някой им я е продал, нали? Имало вечерен час, имало забрана за продажба на деца Ама наистина ли? Я прати детето да купи ракия, да видим ще му продадат ли?

    5 – Енергийните напитки. Я ми кажи, а те ИЗОБЩО трябва ли да се продават свободно, или трябва да има строго следене на кого се продават и по колко? И са модни дори. . .

    6 – смрадта в затворените помещения в Зоопарка. Ти ходил ли си скоро на Зоопарк? А знаеш ли как смърди при маймуните и лъвовете? И дали тая смрад е безопасна за дишане? А за зоопарковете закони няма ли?

    7 – Клиничните пътеки, направления и здравната каса, която все нещо не покрива, а идеята е уж тях като ги има всичко да е на ред. А на ред ли е? Хората измират като молци? А правото на живот на гражданите доколкото зная включва достъп до медицинска помощ, Хипократовата клетва пък задължава медиците доста…

    8 – Погребение в отворен ковчег, роднините наобикалят мършата на непрежалимия покойник и го галят, целуват за сбогом и тн., а той най-вероятно е вече мъртъв поне от три дни – нали аутопсии, работи. И за това какво би казал здравния закон? Сигурно си е направо полезно?

    9 – Музеите по естествена история – примерно природо-научния. Там оцъклени проскубани и разпадащи се препарирани животински трупове натъпкани със слама се хилят от витрините. В него огромни хлебарки ръфат експонатите. Как става ли? Ами тия хлебарки са пеещи хлебарки по 8 – 10 см големи. Те са затворени в аквариумчета с дупки отгоре. Люпят им се малки. Малките излизат от тия дупки. ОСВЕН това ги хранят с по-малки насекоми, в т.ч. по-малки кафяви хлебарки. Те също могат и излизат през дупките на покривчетата на аквариумчетата на най-големите пеещи хлебарки. В резултат ходят из целия музей, пъплят по препарираните животни – мечки, лисици и тн. и по посетителите. Въпроса мога да повторя и другаде – там при детската психика и кой следи и наказва такива прояви, но знаеш ли ти едно дете с алергия или страх от хлебарки как преживява ужаса да го задължат от училище да иде на музей или да му пишат 2 в бележника, защото музеят е част от учебната програма? А да си донесе пеещи хлебарки вкъщи, понеже музеят се управлява като килер, а не като музей? За този проблем аз лично съм уведомявала Управата на музея преди години, но не вярвам да са взели мерки.

    10 – Мощите – връщам се на тях. Мърша от незнамкогоси – тридесеторъкия единадесетокрак мъченик избеи си кой, чиито мощи се целуват и замърсяват пре-спокойно от вярващите по празниците. И вечно някакви църкви и общности спорят тези мощи истински ли са или не са?

    ….за съжаление, не намирам начин да обясня на невярващ (макар и мислещ) човек смисъла на почитането на мощите в Църквата и как това не само няма нищо общо, ами има точно противположен смисъл на този от изложбите с пластинираните трупове.

    Не, много те моля, направи си този труд и го обясни. Не се измъквай като баба ми „защото така казах!“л Църквата има навика да мънка и замазва, но аз те моля, хайде изрази се точно и ясно за всички нас, неверниците. Отвори ни очите.

    Нека да напомня, пластинираните трупове НЕ са сложени там да ги целува мало и голямо, да им принася дарове и да ги почита. Пластинираните хора са там за да си види човек карантиите отвътре. Точка.

    Аз вярвам в магии, висши сили и извън земни, но НЕ вярвам, че който и по каквато причина е създал земята и живота на нея – ако е създадена с умисъл, а не възникнала както гласят научните теории – наистина е искал да държи хората в подчинение от страх и неведение. Да, страх и неведение – защото нали на добрия християнин му се забранява да пита прекалено много, му се проповядва да е доволен от това, което има – да не се амбицира прекалено много. Да не вдига глава. Да е виновен, че не се чувства достатъчно виновен от началото до края. В същото време свещениците ходят с ролекси и мерцедеси, окичени със злато и с шкембета като дини, църквата трупа несметни богатства… И ако това не е нездраво лицемерие…

    И един допълнителен въпрос, който ме е мъчил цял живот – добре де, мощите не са ли в разрез с канона? Не беше ли казано на идоли да не се кланяме, а само на Него? Не се ядосвай сега, не убивай пианиста – толкова зная, за това питам.

    Е, виж, само докато изпия половин чаша чай ти намерих едни от многото адски ужаси, които дебнат да разболеят човек на всяка крачка.. А ти си се емнал срещу някакви парчета пластмаса, които НЯКОГА СИ са били хора. А може би не?
    Я се замисли – ако бяха пластмасови щяха ли да могат да вземат по 15 лв за билет?

    Да ти напомня – преди векове е било модно хората да се снимат пост мортем с умрелите – нагиздят ги с дрешка и гуднат на специална стойка и после позират маса време за да може старовремския фотоапарат да направи снимка. След това фотографът доукрасява нещото поставяйки очи на ръка.
    Пак преди време са се правели публични аутопсии. Заради тях и заради това, което ти написаха по-горе знаем толкова много за тялото – Леонардо, Микеладжело и т.н. са живели въ време, в което е имало много неизвестни и е имало какво да се учи. И не Аушвиц и Менгеле, а Ренесанса и Леонардо са началото на стремежа към просперитет и знания.
    Земята пък е кръгла.

    Дори днес у някои племена съществува традиция известно време след погребението човекът да се извади и да се премести или да се извърши друг ритуал. Да, християнин може да каже , че това са варвари, за това го правят, но тези племена са били племена и са правили това още преди да има християни и вероятно ще продължат да си следват обичаите още дълго дълго време.
    – т.е. морбидното у човеците си го има от време оно., тази изложба не е нищо ново под слънцето, просто е по-цивилизовано направена.

    3. Ако организаторите са твърдели, че труповете са били завещани за медицински цели, представили ли са пред българските власти копия или оригинали на въпросните завещания за всеки отделен труп и каква правна стойност би имало подобно завещание според българското законодателство?

    А къде пише, че не са представени? И даже да бяха окачени на видно място по стените – щеше ли да успееш да ги разчетеш? Мен не ме интересува, теб ако те интересува отиде ли да попиташ където трябва къде са документите, или вярваш на жълтата преса? Ако скандал наистина имаше, нямаше ли да се разбере? Нашите управници не са ЧАК толкова малоумни, че да не обърнат внимание на половин етаж от ЦУМ тъпкан с крадени трупове.

    Моля, когато отидеш да попиташ, разбери и къде погребват китайците и виетнамците, които работят на пазара Илиянци. Аз по гробищата китайски гроб не съм видяла.
    Носи се слух, че тайно ги кремират и след това с техните документи тайно тук заживяват техни роднини или хора, приличащи на тях. Интересно ми е да науча. Дали пък пластинираните тела не са правени точно тук, като са ползвани починалите в Б-я незаконнопребиваващи азиатци?

    4. Било ли е потърсено становище на Държавната агенция за закрила на детето във връзка с психологическото въздействие на изложбата върху детската психика? (Напомням, че децата ще могат да гледат изложбата безплатно).

    Добре е да я гледат.
    И ще се обоснова ЗАЩО мисля така.

    Нека преди това те попитам за:
    – Как влияе непрестанната Чалга на детската психика? А чалгата в детската градина ?
    – Сексът се навира в очите на всички ни навсякъде и непрекъснато. Кои организации и органи за защита на децата ще реагират?!
    – Как влияе желанието на Мама да изглежда като ВИП-проститутките – Николета и т.н. шестващи на синия екран, а не като нормална заета жена?
    – Как влияе на децата фактът, че родителите са толкова заети да гарантират оцеляването на детето, че му забравят цвета на очите?
    – Как влияе на детската психика неграмотността и липсата на интерес към книги и спорт насадени от шкембето и простотията на родителите?
    – Как им влияят всекидневно раздухваните новини за мъчително убити животни и измъчени хора, които се самоубиват?
    – Как се чувстват, когато другарчетата им с повече пари си купуват оценките или си ги заработват по трети начин?
    – Какво им е на децата, когато виждат как учителите им изкукват? Аз имах една учителка, която каза : “ Винаги съм искала да бъда учител, да преподавам. След училище обаче работя като чистачка. Парите не стигат само с тая заплата, аз съм вдовица и иначе не бих се справила“ Беше преди 15 години, но още я помня. Невероятна жена. Но какво ли е станало с моята психика след тоя разговор? Да я съдя ли?

    Предполага се, че на такива мероприятия децата са винаги с родител – не се пускат просто така. И е решение на родителите дали да си водят децата там или – не, с ясно съзнание къде отиват. Никой не е подкарал БГ Мама пред дулото на танка да ходи на изложба, нали?
    Хората са решили да направят едни пари с малко скандал – ще изгубят от билетите на децата, но пък ще докарат мама и тати – а истинските пари ги дават мама и тати, децата не печелят пари . Но децата си говорят – Пешко казва на Гошко къде е бил, той пък казва на Иван и Мариан … и ето ти още поне 5 билета продадени… Защото веселите птички чуруликат и са накарали мама и тати да ги заведат на изложбата.

    Хората не са направени от веднъж – щрак и айде АЕЦ, айде Антибиотици…. Хората са еволюирали. През годините са били близо до раждането и смъртта – естественият, за жалост, край на всичко. Били са ловци, войни, не са имали лекарства, имало е болести, които днес са изкоренени …
    Погребалните ритуали на различните религии и народи са различни.
    Едно обаче ми е натрапено досадно ясно – шушукането , черните забрадки, писъците на стрините. Докато селяните на полето нямат време за размишления, гражданите колкото повече се цивилизоват, толкова повече се превземат по темата. Селянинът има да оре, копае, дои, стриже…. Ражда се детето и животът продължава. Теле или човек умира, но работата чака и няма как – животът продължава. Съвременната МАМА се превъзнася, чуди се какво да измисли, прекалява, изпада в крайности. Децата растат в саксии, държат ги на страна от възрастните, ако са стари и болни. А погребенията ни са едни мрачни и подтискащи събития – човекът хем е Там, приет и закрилян, хем нещо никак не се радваме, че е Там. Бабите се събират по погребения на познати за да поклюкарстват.
    Човечеството обаче става все по-пластмасово, все по-вяло и все по-гнило – Не само физически – сега спортът е подценяван, тонусът на здравото тяло дори у човек със заседнал начин на живот може да се имитира с един РедБул да речем. Духовно ние сме мумии. Съсухреният лицемерен антиморал на бившия СОЦ режим все още стиска и не пуска, но се огъва пред пошлия стереотип на запада. В резултат днешните млади хора имат проблем с огромния стрес, нежеланието да бъдат буфер между старото и новото.
    Навремето хората са били по-близо не само до смъртта, но и един до друг. В момента са като извънземни – всеки с носа право напред, да оправи себе си, да спаси първо себе си. Идеалните жени са пластмасови, идеалните мъже и те – пластмасата в портфейла е най-интересна… мебелите и съдовете и те са пластмасови….

    Ето защо според мен тази пластмасова изложба е много полезна – приближава хората един до друг, до началото и края – нещо, в което религията в своята строгост и фанатизъм се е провалила много отдавна. Дава на младите детски умове ясна представа какво има в телата им – така може би ще решат да станат лекари или спортисти, или поне да не пушат от пети клас… Или пък ако не друго няма да накълцат баба си или котката на съседа, за да видят какво има отвътре.
    Приближава хората до първичното, помага им да слязат на земята без да ги кара на сила да ходят там да се плашат и цъкат с език.

    5. Потърсени ли са становища на български правозащитни организации относно произхода на телата във връзка с (изобилната) информация в наши и чуждестранни медии, доклади на международни правозащитни организации и съдебни разследвания в различни страни по повод съмненията за използване на тела на екзекутирани (политически и други) китайски затворници?

    Кого го интересува от къде са взети? Който е виновен да са взети незаконно някой ден ще бъде наказан – и в живота е така и в религиозните учения е така, нали?
    Тези тела в момента са експонат, който по някое време ще бъде погребан, за да се изложи следващия. Вероятно тогава онзи, който се заеме с тая работа ще бъде информиран кого погребва. На теб защо ти е да знаеш – ти гледаш едни експонати без имена, те в този момент не са Кълката на Пешо и Мозъка на Стоян – те са „вижте мозък на пушач“ и „ето ви язва“, „вижте, тази жена е починала от извънматочна бременност“. Ти не желаеш да им знаеш имената, не желаеш да се отъждествяваш с тях. Те не са твоите светци.

    Аз например през цялото време се опитвах да не гадая нещото пред мен как се е казвало и как е живяло, кого е обичало и дали е било обичано. Цялата изложба, макар и вече казах – мърлява – беше много поучителна, но повярвай ми изобщо не желая да се замислям относно индивидуалните съдби на експонатите. Всичко беше прекалено реално. Вероятно именно за това им нямаше табелките с имената Замисли се. Ако бяха сложили табелки с имената щеше да са не експонати, а ХОРА, и нямаше да имат 30 милиона посетители, нали?

    – А за клиповете достъпни по Интернет с милиони кликове, в които се показват екзекуции и убийства на реални хора отговорност потърсена ли е?

    – А за децата просещи по улиците с осакатени от родителите тела кой ще обясни?

    – Защо не е потърсена и от хората, които всеки ден виждаме на синия екран – политици и журналисти, крали милиони изцапани с кръв пари? Защо пак питам, защо лаеш по нещо, което никой не те кара да посещаваш, при положение, че мафията всеки ден обрича на гладна смърт десетки хора? И то тук, в родната ти страна? Изложбата ще си отиде през Септември, но корупцията и лакомията ще си останат!

    В заключение ще ти кажа още нещо – аз съм само на 30 години, и те призовавам да ОЦЕНИШ свободата да има такава изложба в България. Нашата измъчена демокрация според мен ни носи доста вреди, освен ползи , но едно е безспорно – цензурата е милиони пъти по-малка!!! Вече няма Кореком в който се пазарува с долари, купени от незаконни магураджии и след това концлагер , защото си пазарувал от капиталистите. Ето за това трябва такава една изложба и то в ЦУМ да се оцени и то добре – като доказателство колко са се променили нещата за тия 23 години!

  16. Изкуството само по себе си си е изкуство и изложбата си заслужава да се види. От къде са взети самите трупове е друг въпрос и той не е толкова прост. След целия този скандал би трябвало изложбата да се прекрати. Все пак сме в 21 век и от която и страна да идват трябва да се знае доброволно завещани ли са или на кой са тези трупове. А вярвам можеха да ползват и синтетични манекени, а не истински трупове.

  17. SV каза:

    „и без това се гаврим с мумиите на цивилизации преди нашите като ги тикаме в музеите, ква е разликата?!“ а, тук, православните дори излагат костите на т.нар. си светци за поклонение и надежда за изцеление. Вероятно от гл. т. на китайците това също е порнография. Но така или иначе православните едва ли им се натрапват с пренасяне на костни частички за поклонение в китайски подобия на православни църкви с цел популяризиране на православното християнство. здраве да е. жалко за умрелите. така или иначе вече всички сме жители на целия свят и на отвъд даже.

  18. Росица каза:

    Макар и след години вече и в България има предприети стъпки по въпроса: https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/872-signal-prokuratura-izlozhba-tela-sofia.html

  1. май 3, 2013

    […] конфликт, който ме нападна след прочитането на тази статия. Да, телата в изложбата несъмнено бяха с азиатски […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enjoy this blog? Please spread the word :)