постинг за стария стил

Може да харесате още...

17 Отговори

 1. каза:

  Аз съм т.нар. „старостилец“ и не смятам,че съм ревностен или зилот и т.н.Нямам нищо против никого.Просто живея и празнувам по Църковния календар.Разликата между стиловете,обаче-на практика,е не само в 13-те дни,а и в благоговейното отношение към църковните служби,празници и светите икони,както и спазването на канона.Последното рядко може да се види в новостилни храмове,макар и в тях да има Божия благодат.

 2. каза:

  прав си, че в старостилните църкви се съблюдава много по-строго канона във всяко едно отношение – и богослужебно, и пастирско. но не съм сигурен, че това има някаква връзка с календара; и благочинието, и благочестието опира до личния избор на вярващия.

 3. каза:

  Здравейте
  С голям интерес прочетох горната статия и забелязах че сам достигнал до същите изводи.Сремя се да вървя по пътя на съвършенството.Един ден посетих старостилното служение в Търтово и Поликрайще.Това което ми направи впичатление е отсъствието на любов една студенина фарисейство и надманност фалшива ревност граничеща със сектанство.
  Човек и тялото си да предаде на изгаряне щом любов няма нищо не е.Няма нищо по-страшно от фанатизма и нищо по-висше от любовта.

 4. ГБ каза:

  Сигурно сте прав за старостилците,но не трябва да ги поставяте под общ знаменател.Не може от един двама,дори от една енория да съдите за всички.Мисля ,че основното при всеки православен християнин е,че първо трябва да се стреми да извади гредата от своето око,а не сламката от чуждото.

 5. admin каза:

  съгласен съм и за гредата, и за общия знаменател. написал съм горното изцяло под влияние на конкретни впечатления. не познавам толкова много старостилци, за да си изградя по-обективна представа; надявам се и това да стане някой ден. дотогава гледната ми точка ще е ограничена, уви.

 6. admin каза:

  освен това, горното е писано преди 6-7 години, да не са и повече. доста вода изтече оттогава…

 7. Yordanka каза:

  И на мен ми намисва на сектантство.Левитийският епископ Партений,царството му небесно, е казвал,че на небето няма календар.

 8. Руслан Аврамов каза:

  Уважаеми господин Сивов, за каква любов говорите и към кого?!

 9. admin каза:

  за тази: Матей 22, 37-39

 10. Руслан Аврамов каза:

  Уважаеми господин Сивов,

  Първо: няма старостилен календар и новостилен такъв – това не е мода! Има един Църковен календар, който е утвърден от св. Отци на Църквата и по който е определено празнуването на Пасхата, както и Месецослова. Който не го приема, няма право да се именува православен! Другият календар, за който пишете няма нищо общо с Православната Църква. Не знам защо, с умисъл или не, но Вие пропускате да изтъкнете най-важното, а именно, че Григорианският календар (наричан новостилен) е многократно АНАТЕМОСАН от Православната Църква – Всеправославния Събор в Константинопол от 1583 г., Всеправославния Събор, състоял се в Константинопол през 1593 г., Патриаршески синодален сигилион от 1756 г. и пр. Но изглежда Вас тези анатеми не Ви плашат! Изглежда за Вас тези Събори нямат авторитет.
  Да не забравяме и най-чудесното Божие потвърждение в последните времена – третото Божествено явяване на Честния и Животворящ Кръст, случило се на великия празник Въздвижение на Честния Кръст на 14 септември 1925 г. по светоотеческия календар, над манастира „Св. Иоан Богослов” край Имита, Гърция, пред повече от две хиляди верни, следващи светоотеческия календар и прогонени от новаторите!!!
  Второ: при употребата на Вашия календар се нарушават и постите, което също е голям грях! Така например се нарушава Петровия пост, който е или съкратен наполовина (както тази година) или, ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, въобще го няма. Може би ще кажете, че е по-добре да постиш по-кратко, отколкото по-дълго, но по фарисейски?!
  А какво до кажем за всеереста на икуменизма? Вие твърдите, че сте излезли от ССЦ. Но какво ни ползва, ако макар и спрели посещенията си в побличния дом, продължаваме да имаме връзки с проститутки (простете)?! Ще ни бъде ли простен този грях, ако не се отвърнем от него и не принесем искрено покаяние (за греховете против вярата е нужно публично)?
  Като прибавим към горното и Вашите лъжетайнства („кръщение” с обливане и поръсване и пр.), картината става наистина страшна.
  Е, кажете г-н Сивов – за каква любов говорите и към кого?! Има любов, но има и ЛЮБОВ! Вие поставяте любовта към ближния над любовта към Бог, което е недопустимо и е в нарушение на Божията Заповед (Мат. 22:37-39)!
  Кажете г-н Сивов, в каква „църква” пребивавате? Има ли Православие без Христа?!
  Има още куп факти и доказателства, които са във Ваш ущърб, но мисля, че и тези са достатъчни.
  Моля Ви, оставете мъдруванията за себе си и не подвеждайте ближните!

  Нека уважаемите братя и сестри да изследват по-задълбочено тези проблеми и да преценят по съвест.

  Руслан Аврамов, недостоен, но православен християнин.

 11. Kalin каза:

  posetete manastira v selo kopilovci-kustendil.shte razberete kakvo znchi viara,lubov,istina.

 12. Stefan каза:

  Няма сигилиони с анатеми насочени против календара. Това са лъжи и измислици на разколниците старокалендарци за да оправдаят излизането си от църквата. Колкото и дълго да ни заблуждават с лъжи, истината винаги излиза наяве. Е господа, плашещи вярващите с анатеми! А сега накъде?

  Истината за сигилионите тук:

  http://www.dveri.bg/content/view/11510/320/

  и тук:

  http://www.dveri.bg/content/view/11037/320/

 13. Ivan каза:

  Книгата на К. Сатас „Biographikon shediasma peri tou Patriarhou Hieremiou B“ (Атина, 1870) е описан подробно животът на блажения патриарх Йеремия II инициатор на свещения сигилион, така че стига с евтини лъжи, лукави измислици и пр. мрежи на измамата.

 14. Ivan каза:

  сигилионите са два с анатеми срещу новия календар, а трижди е анатемосан новия стил

  http://orthodoxwiki.org/Sigillion_of_1583

  http://orthodoxwiki.org/Sigillion_of_1756

  Канон осми от Всеправославния Събор, състоял се в Константинопол през 1593 г.

 15. Feodor каза:

  Стефан ни е препратил към четиво достъпно и ясно, а Иван към текст, който малцина биха си превели. Дали това не е текста, за който се говори, че е бил фалшифициран… Който се стреми към спасение на душата си се радва Св. Църква да е единна, а не раздирана от противоречия. В нея човек да намери пример за подражание, християнски добродетели, прояви на любов… Старостилния разкол не допринася за това, нито ще даде живец в Св. Църква. Напротив. Който си е разколник по душа, той ще намери повод да се прояви. А календарния въпрос е добър повод за мнозина. Но послушните на Св. Църква чеда ще търсят спасение в лоното и…

 16. Stefan каза:

  Истината все повече излиза наяве. Автентични документи с пряко указание, за това, как старостилците ни лъжат и манипулират, включително и за този измислен сигилион с анатемите:

  http://forum.logos-bg.net/viewtopic.php?f=2&t=2532

 1. септември 15, 2007

  […] February 3rd, 2006 at 5:35 pm () . […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enjoy this blog? Please spread the word :)