Не така…

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Чудесен текст! Поздрави и благословения!

 2. thangentha каза:

  Страхотна статия! Браво!

 3. Ludmil каза:

  Statiqta e interesna. No ne razbrah dali trqbva da se „borim“ sreshtu „sektata“ na protestantite ili da bogotvorim edinstveno Isus?

 4. savov каза:

  Пълна подкрепа за чудесното сравнение и тълкуване за непросветените управляващи,браво.

 5. Valentina каза:

  Определено добър прочит на писмото!

  Борбата с религиозните култове (ако трябва да се придържаме към някаква точност на изказа), които са опасни за живота на хората се води най-вече в духовният свят, преди да има реални постъпки в материалния и далеч начинът не е така бюрократичен и …… елементарен, безумен дори в някаква степен.

  Благословен ден! Дано медиите поне малко се освестят и поне заемат правилна позиция!

 6. ТАКА ТАКА….. ТАКА
  Едно ме притеснява – извода на края е от ново същия, като на въпросните персони от държавната администрация. Ерго църквите на мормони, йеховисти и евангелисти са опасни секти, но трябва да се пипа с кадифена ръкавица. Явно автора не може да излезе от това доста завладяващо чувство за православна себеправедност и така отказва на други право което никой закон, дори сега действащия не ограничава. Българското право непознава понятие като секта. Но българското държавно православие доста често артикулира тази дума. Тези общински персони които са критикувани от домакина, най-вероятно са православни, в по-широк план българското православие подхранва и е основния източник на подобни злонамерени кампанни. В българските ортодоксални църкви се продава тенденциозно написана литература, целяща да злепоставя други неправославни християнски църкви. Трябва да се търси източника на проблема, а само иронизирането на двете държавни персони написали това прословуто писмо е почти безсмислено занимание.

 7. Boqн Михайлов каза:

  Здравейте,
  Аз съм евангелист-петдесятник по религиочни убеждения.
  По повод завършека:
  „Сектите трябва да бъдат изобличавани, но не защото привържениците им се обличат чисто и не пият с нас мастика в ламаринената кръчма долу пред блока. Борбата с тяхното влияние е интелектуална и преди всичко духовна, а изобличението на лъжливите им учения е апологетична и богословска, а не бюрократична задача. При това задача сериозна и отговорна, изискваща и научна, и духовна подготовка. Но нали у нас всеки, а най-паче държавните мъже и жени, разбира от всичко (футболът и политиката са сред основните ни компетенции); защо да не прибавим към профила си и сектологията? Колко му е…“

  Ами добре, изоблиавайте ги. Но това няма да може да стане докато православните свещеници висят по кръчмите да се напиват, не познават Библията (в синодалния и превод), правят бизнес от панихиди, кръщенета и какво ли още не, допускат да се практикуват всякакви езически празници все едно са православни, колят курбани за здраве (все едно можеш да подкупиш Бог) и т.н.

  Тъй като смятам правослваната църква за християнкса много би ми се искало в нея да намеря поне малко от онази духовност за която говори Симеон нови богослов. Ако беше жив сега сигурно щяха да го преследват като заклет евангелист, защото е бил обикновен човек, който да разяснява евангелието на хората … Явно в съвременното православие колкото си по-библейски ориентиран, толкова повече приличаш на сектант и колкото си по-духовен човек, толкова по-малко приличаш на православен вярващ …Странно!

  А докато чакам това да стане, смятам да остана верен на вярата си, че Божието слово е единствения краен авторитет по всички въпроси на вярата, че Иисус Христос е мой Господ и Спасител, че е умрял на кръста на Голгота за мойте грехове и че в Него имам вечен живот. Смятам твърдо да държа това убеждение. Ако това ме прави „сектант“ уважаеми православни християни, така да бъде. Исус го нарекоха самозвания юдейски цар и той ми казва „ако мен са гонили и вас ще гонят…“. Така да бъде.

  Искрено ваш, „сектантът“.

 8. razmisli каза:

  Страхотна находка… особено ми хареса последният параграф на по-новото окръжно писмо 🙂

  Иначе, сектите нека са си изобличавани там, където му е мястото – примерно в неделните проповеди на другите секти или чрез закона, ако са против закона, но не в училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enjoy this blog? Please spread the word :)