Зилотската визия за Църквата

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. каза:

  Прекрасна статия. Разбира се, би било по-хубаво да не е чак толкова прекрасна 🙁 Но ги има тези тъжни и никак не стари еnfants terribles на криворазбраната верска отдаденост.
  Предпочитам православните пънкари (слава Богу, и такива има).

 2. каза:

  Интересна, поучителна статия.
  Такива хора са минали пред очите ми, през мислите ми; имало е случаи, когато съм съжалявала някои от тях и съм допускала по-близко до себе си, че да ги разбера, да им помогна. Съжалавала съм истински после…Просто- с тях на глава не се излиза.
  Зилотстващите люде (имам едно тъжно обяснение за тях, че са като коне с капаци) като правило остават несемейни, но се срещат и семейства. Те не възпитават децата си да мислят и това е най-страшното.
  Понякога съм си мислила, че това е нещо като ‘детска болест’ на ‘прехода’. Но всъщност- съвсем не е невинно заболяването…
  Те ми напомнят много силно т.н. ‘атакаджии’, последователите на В. Сидеров, още от времето на ‘революционните’ му статии, на него и на жена му Капка във в-к ‘Монитор’ преди 5-6 г.

 3. Руслан Аврамов каза:

  Ясно е, че днес родолюбието и ревността за Православната вяра са порок. А тези, които продават родина и вяра за половин паница леща са на мода. И как няма да е така, след като болшинството са безбожници и родоотстъпници, и увличат останалите.
  На всички тия, които упрекват зилотите (ревнителите) във фанатизъм, е нужно да им бъде напомнено, че сам Бог казва: „Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител” (Изх. 20:5), т. е. сам Бог е зилот!
  А какви са делата на новокалендарците-икуменисти?
  Ето какви:
  – През 1926-1929 г. гръцките новокалендарци, в съюз с властите, преследват и дори убиват старокалендарци в Гърция;
  – Полицейска акция разкри истинското лице на „православния“ икуменизъм: на 20 (7) май 1992 година, в деня на Преполовение, полицейска акция в руския скит „Св. пророк Илия“ недвусмислено разкри истинското лице на икуменическата „любов“ и „братство“, широко проповядвани днес. По заповед на Вселенския „патриарх” Вартоломей І скитът бе завзет, а братята начело с предстоятеля архим. Серафим — насилствено изгонени от Света Гора. Причината за това открито варварвство бе отказът да се поменава при богослужение името на „патриарха”-модернист.

  Фанатик е сигурно и св. Николай Мирликийски, който е ошамарил еретика Арий на Първия Вселенски Събор?! Фанатици са може би и всички великомъченици и мъченици, положили живота си, неотстъпвайки нито йота от Православната вяра?!
  Могат да бъдат изтъкнати и много други факти, но мисля, че и това е достатъчно.

  Нека всеки да прецени по съвест кои са агресорите и фанатиците?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enjoy this blog? Please spread the word :)