Венелин Венев

Може да харесате още...

11 Отговори

 1. Слави Генчев каза:

  Крайно време беше да се направи нещо за Веньо. Мнозина са неговите приятели – от Михаил Белчев и Димитър Вълчев до Румен Леонидов (с него са били и съученици) до моята скромна персона.
  Незабравими вечери с талантлив човек, много песни, много дълги разговори, една невидяла бял свят рок опера („Камъкът на Царевец“, на която двамата с него писахме либретото и текстовете на песните, а Борис Стоянов и Митко Вълчев – музиката), много спомени…
  Като редактор в сп. „Художествена самодейност“ съм помествал и негов разказ (освен стихове, Веньо пишеше и талантлива проза).
  Като много чувствителен човек, той бе изпаднал в тежка депресия през последните години на соца; горното стихотворение е писано за него, а не е просто посветено. Мисля, че си личи.
  За съжаление Часът му не настъпи приживе (всъщност той има своя сериозна реализация, играл е в театъра и е изпълнявал роли в три филма; неудовлетвореността му беше не толкова творческа, колкото обществена и политическа, тъй като бе буден и мислещ човек); надявам се Часът му да настъпи сега, когато ние, които го познавахме, ще припомним за него, а другите ще го открият и обикнат.

 2. недялко колев каза:

  Къде може да се намери повече информация за Венелин? Имам аудио касета с негови записи и ще ми е интересно да науча нещо повече за него…

 3. Христо Граматиков каза:

  Слави, струва ми се че този текст съм го чувал и като песен, ако не греша.

 4. Славимир Генчев каза:

  Да, Ицо, бая стара песен е, чат-пат съм я пял по някои наши сбирки. Но нямам никакъв запис…
  На въпроса на Недялко Колев трудно може да се отговори накратко. Веньо беше актьор в някогашния Софийски окръжен театър (база Ботевград), но рядко получаваше роли. Пишеше стихове, разкази, песни. Съпругата му също бе актриса. Нямаха деца. Почина нелепо преди десетина години.

 5. недялко колев каза:

  Благодаря за информацията! Няма да е лошо да се направи сайт за Венелин! Той го заслужава!

 6. недялко колев каза:

  А в кои филми е взел участие?

 7. Descendant каза:

  Само да добавя, че има син – Русалин.

 8. Descendant каза:

  Филмите, в които е участвал, са „Да обичаш на инат“, „Тази хубава зряла възраст“ и „Вибрации“.

 9. Благодаря на Славимир Генчев за спомена за Вено. За първи път чух негова касета 1986-та, на републикански сбор на пещерняци до х. Леденика. Бях на 16 и тази режеща китара и приглушен глас ме впечатлиха много. В юношеството Людмил Янков ми бе икона и знаех (и знам) наизуст песните за Люсо (Един сънува пост, а друг пари. Човекът си сънува върхове.), Христо Проданов (Той, той беше там, а място само за двама..), Казака от Ботевград (Заспиваме чисти с мечтан еделвайс)…
  Обичам песните му и много от тях пея и днес (без да мога да свиря на китара). За жалост така и не успях да се запозная с Венев. Изчезнаха по приятели и двете касети, които имах. Само една стихосбирка ми остана.
  Ще съм много благодарен ако мога да презапиша песните му от човек, който ги има. От София съм, геолог.
  С благодарност,
  Коцето
  (outdoor_k@yahoo.com)

 10. Константине, за съжаление и на мен не ми остана негова касета.
  Но по-горе Недялко Колев пише, че разполага с една. Можете да се свържете.
  Приятелски привет!

 11. 0897660343 каза:

  Бях суфльор дълги години в театъра в който беше и Вено-Софийски окръжен гр Ботевград.Бяхме големи приятели.Вено беше голям ЧОВЕК.Приятел беше в ботевградските пещерняци и планинари.Много от песните посвещаваше на тях-истинските хора.Затова не беше удобен.Имам дидка на Вено ,,с очакване за смърт“ Ако изавявате желание да го имате свържете се с мен.Заслужава да си спомним за Вино!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enjoy this blog? Please spread the word :)